Vikingskipet har et spesielt og karakteristisk utseende. Hallen er formet som en hvelvet båt, og er et godt eksempel på at norsk arkitektur og byggekunst er helt i verdensklasse. Den er bygget med enorme limtrekonstruksjoner, der største spenn er 96 meter med 4 meter høye dragere. Arkitektene bak er Biong & Biong Arkitektfirma og Niels Torp Arkitekter. Hallen har en grunnflate på hele 22 000 m2, en takflate på 30 000 m2 og kan ha hele 10 000 m2 isflate. Hallen ligger idyllisk og velplassert til like ved Åkersvika ved Hamar sentrum, og det finnes utallige bilder der Vikingskipet speiles i vannet.

Ventetiden før vinter-OL

Den første store testen for Vikingskipet som hall kom i 1993. Da ble allround-VM på skøyter arrangert på Hamar. Samme år arrangerte Norge også sykkel-Vm, og banesyklingen foregikk i Vikingskipet. Suksessene til tross, det var OL alle ventet på. Lillehammer hadde blitt tildelt de olympiske vinterlekene i 1994, og hurtigløpene på skøyter skulle foregå i Vikingskipet. Spenningen og stemningen var til å ta og føle på de 16 dagene i februar dette året, og Vikingskipet ble arena for prestasjoner mange nordmenn aldri vil glemme. Voksne menn gråt og hele Norge, og store deler av verden, skrek seg hese. Alt med god grunn!

Jubeldagene i Vikingskipet

Det var kanskje ikke Johann Olav Koss som var Norges største håp før OL på Lillehammer. Han hadde riktignok tatt noen medaljer før mesterskapet på hjemmebane, men konkurrentene var sterke. Det hele verden fikk se i løpet av en ukes tid i 1994 var helt fantastisk, i alle fall sett med norske øyne. Det hele startet den 13. februar med 5 000-meteren. Johann Olav Koss gikk inn til ny verdensrekord og tok gull. Kjell Storelid tok sølv. Taket på Vikingskipet må ha dirret, jubelen og seiersrusen ville ingen ende ta! Lille Norge var best i verden, og Vikingskipet var på alle TV-skjermer.

Jubelen fortsetter i Vikingskipet

Tre dager senere var det tid for 1 500 meter, de norsk tilskuerne lurte på om det kunne skje igjen. Det kunne det, Johann Olav Koss satte ny verdensrekord også denne dagen og tok sitt andre gull. 20. februar var det tid for den lengste distansen, 10 000 meter. Johann Olav Koss skøytet seg inn i alle norske hjerter da han utrolig nok satte ny verdensrekord for tredje gang og tok sitt tredje OL-gull på hjemmebane. Kjell Storelid tok sølvet også denne dagen. En jubeldag i Vikingskipet! Johann Olav Koss var for lengst utnevnt til skøytekonge og OL-helt, og hadde fått en stor plass i manges hjerter.

Etter Lillehammer-OL

Mange var redde for at alle anleggene som ble bygget til OL i 1994 skulle bli stående tomme etter lekene. Vikingskipet på Hamar har vist at det ikke var noen grunn til å frykte dette. Hamar kommune eier driftsselskapet Hamar Olympiske Anlegg (HOA), og det legges til rette for utstrakt bruk av hallen. Det er is på hele isflaten i hallen mange måneder hver vinter, og hallen er åpen for dem som ønsker å gå på skøyter. Mange aktive idrettsutøvere innen hurtigløp, kunstløp og bandy har sine faste treningstider. Samtidig er det satt av flere timer hver dag til dem som ønsker å prøve skøytene.

Hva skjer i Vikingskipet i dag

Vikingskipet er en flerbrukshall, og den flotte hallen kan virkelig brukes til mye forskjellig. I tillegg til alle idrettsaktivitetene som stadig er i gang, har hallen uendelige muligheter for annen aktivitet. Vikingskipet har stor kapasitet, for eksempel er det plass til hele 20 000 mennesker på konsert. 9 000 får plass om det er dansearrangement, og 5 000 om en skal ha bankett. Hallen er utstyrt med gode tekniske løsninger og de ansatte er både kreative og flinke. Et av de faste arrangementene i Vikingskipet er The Gathering, datatreffet som samler over 5 000 mennesker hver påske. Vikingskipet på Hamar kan virkelig brukes til mye forskjellig!