Hamar-regionen har et flott landskap med et variert terreng som gir et veldig fint utgangspunkt for turer. I denne naturskjønne regionen har du mulighet til å gå korte og lette turer langs tilrettelagte stier i nærområdet, eller legge ut på krevende vandringer over flere dager. Mangfoldet er stort og innholdsrikt. I denne oversikten presenterer vi de beste turene sortert etter tema, sånn at det blir enklere for deg å finne en tur du liker. Så om du er gammel eller ung, trent eller utrent, hiv på deg skoene og ta beina fatt for Hamar har en tur som passer for deg.

Nærområdet

En rask gåtur for å få frisk luft og klarne hodet gir gode gevinster for både kropp og sjel. Bynære Klukhagan er et skogsområde med stier og gangveier med forskjellig bredde, noen med lys. Dette er et populært rekreasjonsområde med lett adkomst, du trenger ikke bruke bil for å komme deg hit. Strandpromenaden, få minutter fra Hamar sentrum, er 8 km lang og noe av det vakreste Hamar kan by på. I Ankerskogen finner du Norges eldste frisbeepark og et flerbruksområde som er flittig brukt av turgåere. Uansett om du går kort eller langt blir du belønnet med herlige naturopplevelser og en flott dag.

Hedmarksvidda

Vil du opp i høyden er Hedmarksvidda, også kalt Norges snilleste fjell, en naturperle. Her vandrer du trygt langs merkede, gode stier. Du kan gå dagsturer eller bruke en helg og gå fra hytte til hytte. Rondanestien og Birkebeinerstien passerer her og gir mulighet for lengre turer. Turistforeningen har tre serveringshytter i dette området som du kan benytte deg av: Stenfjellhytta, Målia og Lageråkvisla. Gåsbu natursti er en 3 km lang gruslagt sti med flere bålplasser og andre fine plasser å stoppe, og et flott utsiktstårn med en solid trapp som gjør det trygt for alle å gå opp.

Pilgrimsleden

Pilegrimsleden går gjennom Hamar, og Hamar pilegrimssenter ligger rett ved pilegrimsleden. Fra Hamar kan du starte å gå fra Domkirkeodden ved Hamardomen. Dette var et viktig pilegrimsmål i middelalderen, og mange velger å starte her. Nyt noen dager med lettgått pilegrimsvandring langs Præstvegen i rolig landskap og variert terreng. Præstvegen er en gammel ferdselsvei mellom Ringsaker og Veldre kirker. Her vil du langs veien se tufter og gamle husmannsplasser, blant annet Prøysenland, husmannsplassen Prøysen hvor Alf Prøysen ble født og vokste opp. Når du kommer opp i høydedragene får du en utsikt mot Mjøsa som enkelte steder er helt fantastisk.

Turer med barn

For store barn er Kulturstien rundt Hamar et opplevelsesrikt alternativ. Dere begynner langs Storhamarstranda, går videre til flomsteinen, så går turen forbi Hamardomen og opp til utsikt fra Hedmarktoppen før turen til slutt går tilbake gjennom Klukhagan. Stolpejakt er for alle barn og unge inntil 16 år. Stolpene er plassert ved siden av kulturminner, og det gjelder å finne 16 av 30. Barnas Turlag på Hamar arrangerer flere turer i løpet av året som man kan være med på. Det viktigste å huske med barn på tur, er at det ikke trenger å være lange turer, bare det å komme ut, ha bål og spise bålmat gir mye glede.

Turutstyr

Når du har bestemt deg for hvilken tur du vil gå, er det tid for å sjekke at alt utstyret er i orden. Gode sko er alfa og omega, men ta med gnagsårplaster for sikkerhets skyld. En liten tursekk med lunsj og varm drikke, en vindjakke eller varm genser pluss lue og votter er alltid godt å ha med. På lengre turer, sjekk alltid værmeldingen før du går slik at du er forberedt på hva som kan møte deg. Mange liker å gå med staver, og kikkert er fint. Og husk for all del kamera – du kommer til å ta mange bilder!