Hamar Middelalderfestival er en festival som arrangeres av Anno Museum avd. Domkirkeodden. Festivalen blir arrangert i juni hvert år. Visjonen her er at denne festivalen er for hele familien. Aktivitetene som arrangeres er for de aller minste, og for de eldste i flokken. Poenget er å ha et så autentisk bilde av hvordan Hamar var i middelalderen, som overhodet mulig. Når du kommer hit, kommer du til en helt annen verden. Du kan smake, høre, lukte, ta på og se hvordan middelalderen var her i Hamar. Her er det bare å ta med seg familien og komme seg ut!

Tema

Hvert år så er det ett bestemt tema for festivalen. Dette året vil temaet være av den litt mørkere sorten, og det er nemlig pest og kolera. Å leve i middelalderen var ikke bare enkelt, og det var mange utfordringer. Sykdommer var der allerede fra fødselen av, og vilkårene var alt annet enn hva de er i dag. Døden var tettere flettet inn i dagliglivet, og det var ikke bare å ta seg en tur til legen. De hadde ikke kunnskap om sykdom, og det var flere forsøk på helbredelse. Ting vi tar for gitt i dag, var ikke-eksisterende på denne tiden!

Program for barn og unge

Det vil være mye å finne på for både store og små. Det finnes diverse tilbud, og du kan gjerne kombinere flere av tilbudene om ønskelig. Har du alltid drømt om å være en prinsesse? Da kan du besøke prinsesseskolen! Der kan du lære å bli en ekte prinsesse. Har du en liten forfatter i deg? Da kan du besøke skrivestua, og få lov til å skrive med en ekte fjærpenn som før i tiden. Du kan ta en tur innom Kong Håkons fekteskole, om du vil lære deg å svinge litt med et sverd. Vil du lære å bli en ridder? Gå innom Kong Håkons ridderskole.

Lyst til å lære?

Hvis du er en av de som kommer til festivalen for å lære, så kan du lære en god del. Det vil være mange foredrag, og mange av dem er også knyttet opp mot temaet for året. Har du lyst til å vite hvordan en tudorkjole 1500-tallet fungerer? Her vil Ine kle på seg, og forklare underveis. Vil du kanskje vite mer om hvordan unge kvinner på Hedmarken kan ha gått kledd i perioden 1490-1550? Da er det bare å komme og høre på Torunn. Da vil du få et innblikk i Hamarkjolen, og du kan også høre om pilegrimer og tempelriddere.

Middelaldermarked

I middelalderen holdt biskopen marked to ganger i året. I vår tid er middelaldermarkedet selve ryggraden til festivalen. Det vil komme håndverkere og kremmere, gjøglere og musikere fra hele Europa. Du kan se på håndverkere demonstrere teknikker som ble brukt før i tiden, og finne varer du aldri har sett maken til før. Det finnes noe her for enhver smak. Keramikk, spenner og glassperler, håndstøpte knapper, klær fra middelalderen, kopier av historiske smykker eller for eksempel et sverd. Det finnes ikke grenser for hva du kan finne her, alt du må gjøre er å ta turen til Hamar Middelalderfestival.

Vil du være frivillig?

For å kunne gjennomføre Hamar middelalderfestival med glans, så kreves det en god del. Det er alltid behov for frivillige som kan hjelpe til å gjøre festivalen til den beste noensinne. Du kan hjelpe til ved flere forskjellige poster. Du kan servere mat, hjelpe til med billettsalg, eller du kan komme med et musikalsk innslag om det er noe du har lyst til. Middelalderdrakt er noe du får låne, med mindre du har en selv. Du får gratis inngang for hjelpen, og du får også en gratis festivalbillett du kan gi til noen du bryr deg om! Du kan melde deg på via festivalens nettside.