Det er alltid den første helga i juni at Hamar Ølfestival går av stabelen. Det har den gjort siden 2004. Det er kanskje ikke lenge, men initiativtakerne håper at dette er en festival som kan leve lenge. I de siste årene har det virkelig blitt populært med mikrobryggerier, og derfor har en ny interesse åpnet seg for mange. Det å nyte lokalt øl er ikke minst godt for lokale bedrifter, men det er også godt å sosialisere mens du driver med ølsmaking. Derfor har Hamar hatt godt av at denne ølfestivalen har blitt en så stor suksess! Øl er «big business» – til og med i Hamar.

Historien bak Hamar Ølfestival

Det var da Hamars Culturelle Ølvenner fylte 10 år at de måtte slå på stortromma og tenkte at en festival var det Hamar trengte og det hadde de jaggu rett i. Første helga i 2004 så Hamar Ølfestival dagens lys. Det var ikke bare øl som ble nytt i godt selskap, men også en rekke konserter var på programmet. Det var fire telt på området i Strandgateparken, og i ett av disse teltene var det musikk på full guffe. Besøkstallet var rundt 2 000 mennesker, noe som arrangørene var svært fornøyd med. Dette førte til at suksessen ble gjentatt året etter. Og alle år etter det igjen!

Festivalen lever videre

I 2005 satt også Hamar Ølfestival i gang den første helga i juni og besøkstallene var cirka de samme som året før, men det regnes allikevel som en stor suksess. De øldrikkende gjestene nøt ølet i regnværet. I 2006 fortsatte suksessen og besøkstallene steg. Ølfestivalen har til og med frivillige fra organisasjonen Ølstrupene. Det var cirka 50 frivillige, så allerede her begynte festivalen å vokse. Siden da har besøkstallene bare blitt høyere og høyere. I tillegg har antall øl som står på smakslisten blitt flere og flere. Der det før var nasjonale bryggeri, er det nå også mange lokale bryggeri. Dette er populært!

Musikk

Det blir ikke en festival uten musikk, det er sikkert og visst. I løpet av Hamar Ølfestival sin historie har det vært mange gode band på scenen, blant annet Okken Bom, Krag Jørgensens Band, Hamar Dameorkester, Ole Edvard Antonsen, Frida Ånnevik og mange flere. Verdens største kor (med hele 2 000 medlemmer) avsluttet også festivalen i 2014. Hvis du vil se hele listen med artister er det bare å gå inn på beerfest.no. Størrelsen til artistene har vokst med at størrelsen på festivalen har vokst seg større. Det er tydelig at folk liker seg utrolig godt på Hamar Ølfestival.

Hamars Culturelle Ølvenner

Vi kan ikke snakke om Hamar Ølfestival uten å snakke om Hamars Culturelle Ølvenner, ettersom det er disse som stod bak festivalen. De ble stiftet den 1. juni 1994. Dette er en bryggeriuavhengig ølklubb. Medlemstallet har variert fra 30–40 nesten helt siden klubben ble startet. Det faste oppmøtestedet til Hamars Culturelle Ølvenner var The Irishman, som er Hamars mest typiske ølpub. De arrangerer kurs og foredrag og lærer i dybden om øl. På klubbens informasjonsside står det at de har som mål å fremme en god ølkultur og det gode selskap i Hamar. Dette er en klubb som fortsatt er åpen for medlemmer.

Oppsummering

Hamar Ølfestival er en festival som arrangeres av Hamars Culturelle Ølvenner. Dette er en festival som har vokst seg større og større for hvert eneste år som går. Festivalen arrangeres den første helgen i juni og er populær blant Hamars innbyggere. Det er i Strandgateparken at ølfestivalen arrangeres. Her kan du smake på utvalgte typer øl i godt selskap. Du kan også nyte musikk fra en rekke store artister fra hele Norge. Dette er en festival som virkelig har fått de lokale i Hamar til å åpne øynene for øl. Så hvis du er gira på en skål, ta deg turen til Hamar Ølfestival!