Som datter av to yrkesmusikere, kan du trygt si at Kirsten Flagstad var født inn i musikkens verden, og at hun var omgitt av den helt fra fødselen av. Kirsten ble født den 12. juli 1895 som den eldste i en søskenflokk på fire, og bosatte seg etter hvert på Vinderen. Hun oppdaget raskt bunken av noter som lå på familiens piano, og begynte tidlig å akkompagnere seg til sanger hun likte. Hun fikk etter hvert sangtimer hos Ellen Schytte Jacobsen (1876–1959), og debuterte på Nationaltheatret i en alder av 18 år. Våren 1918 holdt hun sin debutkonsert på universitetet i hjembyen.

Internasjonal suksess

Kirsten Flagstads talent ble raskt oppdaget utenfor Norges landegrenser, og hun fikk prøvesynge i den berømte Metropolitan-operaen i New York etter et opphold i både Tyskland og Sveits. Gjestespill i de store operaene i Europa, USA og Australia sto på listen de kommende årene, og hun ble raskt en verdenskjent sopran. Det var ikke uvanlig at hun ble tiltalt som «The Great Flagstad» og begynte på sin platekarriere som skulle vare helt fra 1914 til så sent som 1959. Først i 1940 begynte hun sin nedtrapping av karrieren og satte kursen bort fra USA og til sitt hjemland Norge.

Kirsten Flagstad Museum

Kirsten Flagstad Museum er etablert nettopp i huset hvor hun ble født i 1895, rett ved siden av kirken hvor hun ble døpt. Det sies at den som besøker huset ikke vil være i tvil om at dette er Kirstens by. Hun fortalte en gang i et intervju om stoltheten over å være fra Hamar, og hvordan hun alltid ville se på Hamar som byen sin. Mange nære venner og familie av kristen har bidratt sterkt til å skape et minnerikt sted hvor besøkende får innblikk i Kirstens liv, her kan du få se på blant annet gjenstander og bilder.

Flagstadselskapet

I forbindelse med Kirsten Flagstads 80-årsdag i 1975 ble Flagstadselskapet stiftet. Med stor innsats fra mange kulturpersonligheter fikk selskapet midler til driften. Idéen om å bygge en statue av Flagstad kom tidlig opp, og i 1982 ble statuen reist utenfor det daværende Norges Musikkhøgskole i Wergelandsveien i Oslo. I 1994 var det markering av Flagstads 100-års jubileum, noe som resulterte i at Norges Bank lanserte en ny 100-kroner seddel med Kirstens ansikt på. Det ble også utgitt frimerker med bilde av henne på i forbindelse med dette jubileet. Selskapet deler også ut Flagstadprisen, og et titalls kunstnere har mottatt denne siden 1995.

Populær festival

Kirsten Flagstad festival ble etablert i 2006, og den arrangeres hvert år i uke 25. Festivalen er en vokalfestival som har forankring i klassisk musikk, og hovedfokuset er på konsertprogrammet. Under festivalen arrangeres også kunstutstillinger, kåserier, foredrag, film og masterclass. Her presenteres instrumentalmusikk og klassisk sang på høyt internasjonalt nivå, og dette er også en ettertraktet arena hvor unge og lovende musikere fra hele regionen får muligheten til å opptre. Her får du muligheten til å lytte til musikere som er interessert i å ivareta Kirsten Flagstads kunstneriske arv, og festivalen avsluttes med en gratis utekonsert som tiltrekker seg store mengder publikum.

Festivalens formål

Kirsten Flagstad Festival ønsker å fremheve den musikkformen Kirsten Flagstad representerte, og bedre kjennskapen og forståelsen for stemmen som den bærende evne i musikken. Festivalen ønsker å sette opp et program der publikum får en bred innsikt i den tradisjonen og musikkformen som Kirsten Flagstad ønsket å formidle, og det er et stort mål at flere mennesker skal få øynene opp for opera og klassisk musikk. Det er ingen tvil om at Kirsten Flagstad har inspirert mange mennesker i sin karriere, og det er ingen grunn til at det skal stoppe selv etter hennes død. Vi har en stor kulturarv å ta vare på.